Fotografie

Fototip * Spontane foto’s maken in de speeltuin

5 mei 2017
Project Apart - Fototip speeltuin spontane foto van je kind

Ik ga de laatste tijd graag met Vera en Siebe naar de speeltuin. Als Vera naar de peuterspeelzaal is geweest, lopen we (als het mooi weer is) langs de speeltuin naar huis. Vaak stoppen we even om te gaan spelen. Meestal is het maar een half uurtje tot een uurtje en dan gaan we weer verder. Vera heeft dan even lekker kunnen spelen, Siebe en ik hebben even van de buitenlucht kunnen genieten en daarna gaan we thuis een boterhammetje eten.

In de speeltuin vind ik het heerlijk om even offline te zijn en gewoon te genieten van mijn spelende kids. Ik vind het leuk om dan af en toe wat foto’s te maken. Zeker wanneer ze het niet ziet. Dan krijg je de leukste en meest spontane foto’s.

Nu zie ik regelmatig via Facebook leuke kiekjes van kinderen die heerlijk aan het spelen zijn in de speeltuin. Iedereen is trots op zijn spelende kids 🙂 Wat me dan toch opvalt is dat veel foto’s er ongeveer zo uitzien:

Project Apart - Fototip speeltuin spontane foto van je kind

Herkenbare foto?

Een leuke foto, maar niet echt bijzonder. Tenminste… dat vind ik. Ik hou van bijzonder of anders gezegd ‘apart’. Ik besloot de eerstvolgende keer dat ik in de speeltuin zou zijn, zelf ook weer eens wat foto’s te maken.

Natuurlijk had ik die eerstvolgende keer mijn camera niet bij me, dus heb ik met mijn telefoon foto’s gemaakt. Daar zaten best aardige en originele foto’s bij (al zeg ik het zelf). Het resultaat staat onderaan de pagina, dus je mag het zelf ook beoordelen.

Ik had de smaak te pakken. Ik wilde ook eens met de spiegelreflexcamera wat uitproberen. In plaats van de ‘standaard’ wipfoto van hierboven, maakte ik foto’s vanaf de wip (zie de foto’s hieronder). Zo zie je het gezicht van je kind goed op de foto. Ook de achtergrond is rustiger en de vormen en kleuren van de wip komen beter tot zijn recht.

 

Project Apart - Fototip speeltuin spontane foto van je kind

Ik ben vervolgens wat meer gaan uitproberen in de speeltuin. Je had me bezig moeten zien! Dan lag ik weer in het zand of stond ik zelf bovenop een speeltoestel.

Er zijn zoveel leuke effecten die je kan creëren in de speeltuin! En je hoeft niet eens goed te kunnen fotograferen om dit zelf ook te doen! Wil je weten hoe je zelf ook zulke foto’s maakt? Lees dan snel verder, want ik geef je 6 fototips voor in de speeltuin!

 

Project Apart - Fototip speeltuin spontane foto van je kind Project Apart - Fototip speeltuin spontane foto van je kind

Fototip 1 * Doe eens gek en speel mee

Laat je innerlijke kind los! Klim zelf ook op speeltoestellen, ga eronder liggen, loop achter je kind aan of loop juist voorop en maak ondertussen foto’s.

 

Project Apart - Fototip speeltuin spontane foto van je kind

Fototip 2 * Loop rond het speeltoestel

Verander af en toe van standpunt. Loop eens een rondje en kijk of je vanuit een andere hoek misschien een nóg leukere foto kan maken.

 

Project Apart - Fototip speeltuin spontane foto van je kind

Fototip 3 * Bekijk het eens van een afstandje

Na al dat rondlopen en meespelen kun je zelf even gaan zitten. Laat je kind lekker verder spelen en maak, tussen het kletsen met andere moeders door, af en toe een foto van een afstandje. Zoom in en zoom uit. De meest spontane foto’s maak je, wanneer je kind er geen erg in heeft dat er een foto gemaakt wordt.

Project Apart - Fototip speeltuin spontane foto van je kind Project Apart - Fototip speeltuin spontane foto van je kind

Fototip 4 * Speeltuin Kiekeboe!

Maak eens een foto ergens doorheen, zo creëer je een doorkijkje. Een kier, een spleet, een opstapje, een gat… alles kan! Laat dan ook iets van je doorkijkje in de foto zien (de rode ‘waas’ op de foto hierboven bijvoorbeeld). Je geeft hiermee diepte aan de foto. Je krijgt meer het gevoel dat je echt ergens doorheen kijkt.

 

Project Apart - Fototip speeltuin spontane foto van je kind Project Apart - Fototip speeltuin spontane foto van je kind Project Apart - Fototip speeltuin spontane foto van je kind

Fototip 5 * Een bewogen foto

Bewogen foto’s zijn toch mislukt? Waarom zou je een bewogen foto willen? Wat mij betreft ligt dat aan hetgeen je wilt laten zien. Zie je het verschil tussen de eerste en tweede foto? De zwartwit foto zit meer beweging in, toch?

Op de andere foto’s hierboven wil ik laten zien dat ze hard aan het schommelen is. Daarbij heb ik geprobeerd om Vera scherper vast te leggen dan de omgeving. Dit kun je doen door je sluitertijd iets langer te maken.

 

Project Apart - Fototip speeltuin spontane foto van je kind

Fototip 6 * Candid Camera

Vera was lekker aan het spelen en ik ook (maar dan met mijn camera 🙂 ). Ineens zag ik dat ze struikelde en viel. Met haar gezicht middenin het zand. Bah! Wilde bijna zelf meteen mijn mond gaan spoelen. Terwijl dit gebeurde had ik mijn camera nog vast en besloot ik om nog een paar foto’s te maken. Geen idee waarom.

Je zal wel denken, wat een slechte moeder dat ze niet ineens naar haar kind toe gaat. Dat denk ik nu ook wel een beetje… maar zeg nou zelf. Dit is toch wel een geweldige foto! Ja toch? Please zeg ja 😉 Dan kan ik me minder schuldig voelen.

Welke camera gebruik ik?

De foto’s hierboven zijn allemaal met een spiegelreflexcamera gemaakt. Maar zoals ik in het begin al zei, had ik ook leuk resultaat met mijn telefoon (foto’s bewerkt met VSCO app op mijn telefoon):

Project Apart - Fototip speeltuin spontane foto van je kind Project Apart - Fototip speeltuin spontane foto van je kind Project Apart - Fototip speeltuin spontane foto van je kind Project Apart - Fototip speeltuin spontane foto van je kind Project Apart - Fototip speeltuin spontane foto van je kind

Het maakt dus niet uit welke camera je gebruikt. Met een ander standpunt kun je ook al veel bereiken!

Ik ben erg benieuwd of jullie wat aan mijn tips hebben en of je ze ook gaat uitproberen. Laat je het me weten of het lukt? Je mag je foto’s ook met mij delen via mijn Facebookpagina of via Instagram. Vergeet dan niet om Project Apart (gewoon @projectapart) te taggen! 🙂

    1. Dat is zonde inderdaad. Misschien kun je de ISO hoger zetten, sluitertijd sneller of diafragma groter (klein getal zoals f/3.5)? Ik kan ook hier misschien wel een keer een blogje over schrijven 🙂 Bedankt voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *