Heb jij al een ‘woord van het jaar’?

Ik heb inderdaad een thema/woord van het jaar. Vind het zelf af en toe ook gek hoor. Maar het heeft afgelopen jaar goed voor me gewerkt en het is voor mij een soort basis voor wat voor mij belangrijk is in het jaar. Het is niet echt een voornemen, maar meer een richtlijn. Het geeft weer wat ik belangrijk vind en waar ik meer van wil komend jaar.

Het thema, of het woord, is niet bedoeld als hard doel. Het is meer een reminder die ervoor zorgt dat ik – bewust en onbewust- de juiste keuzes maak. Een manier om op een positieve manier verandering te bereiken.

Woord van 2019

Vorig jaar heb ik voor het eerst een woord van het jaar gekozen. Dit was toen ‘Mindset’. En jeetje, wat heb ik vorig jaar enorm gewerkt aan mijn mindset!

Het woord van het jaar heeft mij bewust en onbewust gestuurd in mijn keuzes. Zo heb ik een coach gehad, boeken gelezen en podcasts geluisterd over mindset, interessante events bezocht, ben ik nu veel meer dankbaar voor wat ik heb, heb ik een heel leuk event bezocht, en meer. Het resultaat is dat ik nu meer energie heb en meer mezelf ben. En daar ben ik heel blij mee!

Ben ik dan nu klaar met werken aan mijn mindset? Nee, nog dagelijks ben ik hiermee bezig. Vooral omdat ik geloof dat je altijd kunt groeien en altijd kan blijven leren. Het belangrijkste is dat ik nu meer weet over welke patronen, gedachten en gewoontes mij wel verder helpen (en welke niet), hoe ik niet-helpende gedachten kan signaleren en hoe ik deze kan doorbreken en in actie kom. Heel wat geleerd afgelopen jaar

Een nieuw jaar, een nieuw woord.

Dit hoeft niet persé bij een nieuw kalender jaar natuurlijk. Je kan ook voor een bepaalde periode een woord kiezen, bijvoorbeeld met je verjaardag of bij grotere levensgebeurtenissen zoals trouwen, zwanger zijn of verhuizen.

Ik heb er best even over na zitten denken wat ik voor woord zou kiezen. 2020 is voor mij/ons namelijk een jaar met een grote levensgebeurtenis: met het gezin verhuizen naar een andere plaats.

Maar het is ook het jaar van opruimen (huis, digitaal… en ook m’n hoofd?), loslaten, deels ook afscheid nemen, nieuw begin, klussen, vernieuwing, verandering, wennen, ontdekken… maar wat kies je dan? Ondertussen wil ik ook groeien als persoon, in mijn werk en op zakelijk gebied. Ik wil groeien met mijn blog(s).

Waarom dan ‘Celebrate Life’?

Geen van de woorden als opruimen, verandering, etc. voelde goed. Het voelde eigenlijk nogal… zwaar, heftig. En dat is juist niet wat ik wilde! Ik wil juist dat het licht voelt. Het verhuizen is iets wat we willen! Het is leuk! Ondertussen wil ik ook op een leuke manier ‘afscheid’ nemen van waar we nu wonen. Dankbaar zijn en vieren dat we hier hebben mogen wonen.

Als ik denk aan ‘Celebrate Life’ dan denk ik aan genieten, fun, pluk de dag, samen zijn, relaties versterken, leuke dingen doen, aandacht, energie, veranderingen vieren, dankbaar zijn, experimenteren, creatief zijn, lachen… leven!

Celebrate Life. Dat is wat ik dit jaar ga doen. De dingen die ik doe, wil ik van genieten. Zowel in onze huidige woonplaats als straks in Middelburg. Nu Siebe nog thuis is én als hij straks naar school is (ook nieuwe fase…), dankbaar zijn voor de mooie herinneringen die opkomen tijdens het opruimen en blij zijn met wat ik wil meenemen de toekomst in (#sparkjoy), maar ook het leuk vinden om te experimenten met mijn blog(s). Grote en kleine geluksmomenten vieren.

En dan nog is ‘celebrate life’ voor mij nog zoveel meer dan dat. Maar je begrijpt inmiddels wel wat ik bedoel denk ik.

Wil je ook een woord van het jaar?

Denk je nu ‘ik wil ook wel een woord van het jaar’? Tof! Maar waar begin je dan he? Probeer eens antwoord op (één van) de volgende vragen te geven voor jezelf:

  • Wat heb je komend jaar nodig?
  • Welke kwaliteiten heb je nodig om dat te bereiken?
  • Welke woorden komen er zowieso in je op? (niet te lang over nadenken)
  • Wat zijn je voornemens of doelen en zit er een rode draad in?
  • Wie zou je willen zijn?
  • Welke eigenschap of welk gevoel zou je meer van willen hebben?

Don’t overthink it. Blijf er niet over malen. Als je het nog niet weet, laat het dan even los. Ik begon er namelijk half december al over na te denken maar een paar weken later viel het kwartje pas dat dít is wat ik nodig heb. Zodra jij blij en enthousiast wordt van je woord en het voelt goed, dan is het goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *