Hoe vind ik de tijd voor mezelf!?

Gisteren sprak ik een vriendin. Ze is ook moeder en gaf aan meer tijd voor zichzelf vrij te willen maken. Nu heb ik daar niet echt moeite mee. Ik maak vrij makkelijk tijd vrij voor mezelf. Wat ik dan doe? Lezen, wandelen, bloggen, lekker lang in bad liggen, etc. Zie je hoe ik zeg dat ik ‘tijd vrij MAAK’? In deze blog vertel ik waar ik die tijd vandaan haal 😉

Ik zie veel moeders strugglen om tijd voor zichzelf te vinden. Even iets puur voor jezelf doen. Voor de een is het hardlopen, voor de ander is het afspreken met een vriendin of misschien wil jij je gewoon even twee uurtjes afzonderen om een boek te lezen.

Al voordat ik moeder was vond ik het enorm belangrijk tijd voor mezelf te hebben. Erik en ik hebben al heel lang een relatie (ik was 15 toen we verkering kregen!) en we hebben elkaar altijd de ruimte gegeven om jezelf te zijn zonder de ander. Gewoon tijd voor jezelf om de dingen te doen die jij leuk vind.

Toen ik zwanger werd van Vera hebben we afgesproken dit ook vol te houden. En nee, dit is niet altijd makkelijk. En ja, er zijn fasen geweest in de afgelopen 5 jaar dat mij dat ook niet is gelukt. Toch lukt het me nu wel weer om voldoende tijd voor mezelf in te plannen én voor de dingen die ik leuk vind om te doen.

Maar waar haal je die tijd toch vandaan? Hoe ik dat doe? Ik geef je een 5 tips!

1. Reken uit hoeveel tijd je hebt

Eén van de grootste eyeopeners van afgelopen jaren is te zien hoeveel tijd we werkelijk hebben in een week door een simpel rekensommetje te maken. Een week telt 168 uur, trek daar elke keer vanaf wat je in week doet en zie hoeveel tijd erover blijft. Bijvoorbeeld:

Ik heb dus 20 uur per week die ik zelf kan invullen! Dat is gewoon een halve werkweek! Moet je nagaan wat je allemaal kunt doen met die tijd! 3x per week een uurtje wandelen moet dus geen probleem zijn!

Ik kies ervoor om die op dit moment te vullen met wandelen, Zumba, lezen, Netflixen, afpreken met vriendinnen, iets leuks doen met gezin, iets leuks doen met Erik, etc.

Wanneer je dit invult ga je ook kritisch kijken naar waar jij je tijd aan besteed. Wil je hieraan je tijd besteden en wil je ook deze hoeveelheid tijd erin steken? Of steek je je tijd liever ergens in?

Heb je de rekensom zelf ook gemaakt? Hoeveel uren heb jij voor jezelf? En wat doe jij ermee?

2. Plan het in

Op zondag kijk ik vaak hoe mijn komende week eruit gaat zien en waar ik mogelijkheden zie om bijvoorbeeld een rondje te gaan wandelen. Op die manier is de kans veel groter dat ik ook echt op dát moment de tijd neem voor mezelf.

3. Maak het belangrijk

Voel je niet schuldig naar je kids. Ik weet dat veel moeders last hebben van ‘momguilt’, maar als jij goed in je vel zit en goed voor jezelf zorgt, kun je ook beter zorgen voor je kinderen. Daarbij geef jij ze ook het goede voorbeeld om goed voor zichzelf te zorgen 😉

4. Ga op zoek naar de kleine momenten

Die 20 uur van mij, dat is natuurlijk niet aaneengesloten. Die 20 uur zit hem in momenten van soms 10 minuten tot meestal 1 á 2 uur aan één stuk.

Ga op zoek naar jouw momenten. En benut ze ten volle. Bv. heb je de kids op school gebracht? Ga eerst een half uurtje wandelen (of lezen of iets wat jij leuk vind) voordat je het huishouden gaat doen.

In het begin kan dit onwennig aanvoelen, maar na een paar keer lukt het steeds beter om die momenten te pakken en ervan te genieten! Of gebruik de tijd dat de kleine naar de peuterspeelzaal is voor jezelf i.p.v. voor het huishouden.

Waar vind jij je kleine momenten?

5. Regel oppas!

Ik zou dit nog meer willen doen, maar wil je een uurtje voor jezelf? Regel oppas voor de kids en ga er even op uit. Doe dit ook voor datenights met je lief.

Ik heb een tijdje terug 4 uur oppas geregeld zodat ik ein-de-lijk de zolder eens goed kon opruimen. Ik stoorde me hier zo ontzettend aan, maar de zolder opruimen met de kids erbij, dat is niet zo handig. Tenminste, dat vind ik.

Het was heerlijk dat ik gewoon aan één stuk door even kon doen wat ik wilde. Ik ga dit zeker vaker doen. Misschien ga ik volgende keer wel shoppen in die tijd. Of blogs schrijven. Of een ochtendje foto’s maken.

“Make yourself a priority”

Ik hou van de tijd die ik voor mezelf heb. En ja, ik hou ook nog gewoon van mijn kids en van Erik 😉

Waar zou jij graag tijd voor vrij willen maken?

Ik ben benieuwd of het jou lukt om tijd te vinden en zo ja, wáár haal jij je tijd vandaan? Deel het in de comments zodat je er misschien ook een ander weer mee kunt helpen!

4 reacties op “Hoe vind ik de tijd voor mezelf!?”

 1. Nou, dit is niet alleen handig om te lezen voor mama’s, want ik als niet-mama (eerder crazy catlady/Girlboss) kan er ook veel aan hebben! 🙂

  1. Wat fijn! Je hebt helemaal gelijk, de tips zijn voor iedereen toepasbaar! Als girlboss(/crazy catlady ;)) is het net zo belangrijk om je bewust te zijn van waar je je tijd aan besteed. Het gaat erom dat jij je uren invult zoals jij het wilt. En bij ‘maak het belangrijk’ geldt voor girlbosses natuurlijk dat het voor je onderneming, Eigentijds Styling/Kweek, ontzettend belangrijk is dat je goed voor jezelf zorgt! Bedankt voor de reactie Loreen. Ik waardeer het enorm dat je hebt gereageerd! Liefs Nicky

 2. Leuke blog Nicky! Ik denk te weten over wie je het hebt .
  Sinds ons gesprek ben ik me veel meer bewust van de hoeveelheid tijd die ik besteed aan dingen die ik helemaal niet wil doen. En maak ik meer tijd voor mezelf waarin ik dingen doe die ik echt leuk vind. Dat maakt mij een veel gezelliger mens ! En een leukere mama/echtgenoot…
  Ik heb verder ook besloten een hulp in de huishouding te nemen en me echt te gaan richten op de dingen die mij energie geven i.p.v. leegzuigen! Zo zie je maar wat een gesprekje op een zonnige middag in gang kan zetten !
  X

  1. Hee Petra, dank je wel 🙂 En fijn dat je actie onderneemt en meer tijd voor jezelf neemt nu! En die gesprekjes zo nu en dan houden we er lekker in 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *