Multipassionate | Ultieme tip om nee te leren zeggen voor meer focus

Ik heb deze week iets gedaan wat ik echt heel moeilijk vond. Ik heb ‘nee’ gezegd. Ik heb nee gezegd tegen een van de dingen die ik leuk vind om te doen. Een van mijn passies. En het was best moeilijk.

Ik kreeg namelijk de vraag of ik een fotoshoot wilde doen. Niet perse deze week, maar in april ofzo. Nu gaat de maand april voor ons best een drukke maand worden: Erik wordt 40, op vakantie gaan, zoveel mogelijk opgeruimd hebben omdat we sleutel 1 mei krijgen en nog meer. Maarrrr… meestal denk ik bij zo’n shoot: dat gaat wel op een ochtend of avond. Kan best. En weetje dat is ook zo. Ik vind het ook echt leuk om te doen dus daarom maak ik er vaak wel de tijd voor. (Al gaat dat toch vaak ten koste van weer andere dingen.)

Toch heb ik nee gezegd. Ik wil me namelijk focussen op mijn blogs. En met mijn werk, de aankomende verhuizing (wat ook uit meerdere projecten bestaat: regelen van zaken, inrichtingsplan maken, opruimen huis), sporten en ons gezin is het al best een uitdaging om de tijd te vinden om te bloggen.

Maarja, focus is iets dat ik als multipassionate niet altijd even makkelijk vind. Want er is immers zoveel waar ik mee aan de slag wil! Stuk voor stuk zijn het dingen waar ik energie van krijg, waarbij ik de passie voel stromen en soms zijn het ook nog eens projecten waar ik nog wat mee verdien. Hoe ga je dan focussen?

Door toch NEE te zeggen.

En ik weet het. Het is een veelgehoorde tip. Wacht ook nog even met wegklikken want de ultieme tip moet nog komen 😉

Het hebben van meerdere passies en projecten is fantastisch! Ik zou me niet zomaar op één ding kunnen richten. Ik zal je nooit vertellen dat je dat moet doen.

Wat echter wel belangrijk is om te beseffen, is dat wanneer je een project ook daadwerkelijk zelf af wilt maken (je kan er ook voor kiezen het een ander laten doen), is dat je je niet steeds moet laten afleiden door je andere projecten. Want dat is wat vaak gebeurt. Eerst heeft project A volle aandacht, en dan bedenk je dat ook project B prioriteit heeft, en vervolgens is project C het meest belangrijke project.

Op deze manier zal geen van je projecten écht van de grond komen of afgerond worden. Je krijgt niets gedaan. Je zit jezelf continue in de weg. En dat is zo zonde want daardoor kun je niet jouw waarde delen met de wereld.

Denk nou niet ‘zo ben ik nou eenmaal’ of ‘ik kan toch nooit iets afmaken’. Het gaat er namelijk niet om dat je het niet kunt. Want dat kan je wel (alleen het accepteren van dit feit maakt al een groot verschil). Het probleem is vooral dat je elke keer ervoor kiest om iets anders te gaan doen met je tijd.

Als je écht ergens aan wilt werken, zul je toch tijd moeten maken om aan dat project te kunnen werken. En omdat je over het algemeen iedere minuut van de dag al iets doet, gaat je tijd toch ergens vandaan komen. Iets anders zal plaats moeten maken. Je moet dus NEE gaan zeggen tegen iets.

En nu komt ‘ie… ik heb NIET gezegd dat je iets voor altijd moet gaan stoppen.

Maak nou eens een lijst van al je projecten en doelen. Wat doe je allemaal? Waar gaat je tijd naartoe? Wat zou je allemaal willen doen? Welke doelen heb je voor jezelf gesteld? Groot en klein. Van eerder naar bed gaan tot x-bedrag omzet en van sporten tot verhuizen.

Kijk nu nog eens naar de lijst. En ga eens doorstrepen waar je NEE tegen gaat zeggen… dit jaar. Je leest het goed. Je hoeft ze niet voor altijd van je lijst te halen. Je gaat allen wel kiezen voor wat je dit jaar gaat doen.

Wat ga je EERST doen? Het wil niet zeggen dat je de rest niet ook nog gaat doen. Maar waar begin je mee? En kijk goed naar de hoeveelheid. Hoeveel projecten vind jij fijn om tegelijkertijd te hebben? Wat kun je ‘handlen’? En ga vooral doorstrepen wat je NIET. DIT. JAAR. gaat doen.

Dit was voor mij zo’n verschil in mindset. Wanneer mij werd gezegd te focussen voelde het altijd alsof ik afscheid van een passie moest nemen. Het voelde alsof ik een keuze moest maken tussen mijn passies. Nu weet ik dat ik iets kan parkeren om het later weer op te pakken.

Ik wil mezelf nu de kans geven om écht te gaan bloggen. Structureel met nieuwe blogs komen. Meer vertellen over multipassionate zijn, over creativiteit, over mijn projecten, over jezelf zijn en over persoonlijke ontwikkeling.

Dit was mijn ultieme tip voor focus en om nee te zeggen tegen projecten. Ik heb nu nee gezegd tegen deze fotoshoot. En ik zal dat tot en met de zomervakantie tegen alle fotoshoots blijven doen. Na de zomervakantie bekijk ik opnieuw wat ik wil doen met fotoshoots. Tot die tijd kan ik het loslaten. Het geeft ruimte en het zorgt voor commitment richting mijn blog.

Ik ben benieuwd, welke projecten zeg jij dit jaar NEE tegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *