Fotografie

5 Tips om zelf te leren fotograferen

4 maart 2017
tips-zelf-leren-fotograferen

Toen we 7,5 jaar geleden onze spiegelreflexcamera kochten, wist ik helemaal niets van fotografie. Het was ook eigenlijk meer Erik z’n nieuwe hobby. Ik vond het maar een moeilijk apparaat en dacht dat ik het toch niet echt zou gaan gebruiken. Boy, was I wrong!

In het begin vond ik het enorm frustrerend dat ik niet begreep hoe zo’n camera werkt. Erik heeft me talloze keren geprobeerd het uit te leggen. Hoe goed hij het ook probeerde, ik snapte er werkelijk waar niks van.

Misschien herken je het ook wel. Al die termen zoals diafragma, belichting, sluitertijd, ISO, witbalans… er komt zoveel bij kijken.

Ik krijg vaak de vraag of ik een cursus gevolgd heb om (de basis van) het fotograferen te leren. Maar nee, dat heb ik niet. Ik heb het mezelf aangeleerd. ‘Hoe dan?’ vraag je je misschien af. Nou, dat vertel ik je graag! In deze blog geef je daarom 5 tips hoe ik mezelf heb aangeleerd te fotograferen.

 

1 * Zoom.nl

Allereerst hebben wij een abonnement op het magazine Zoom.nl genomen. Ik ben er nog steeds erg blij om dat we dat toen hebben gedaan. Ik denk dat we er zeker 5 jaar lid van zijn geweest en nog steeds koop ik wel eens een exemplaar. Wat ik zo fijn vind aan dit magazine is dat er altijd een stukje basiskennis in staat voor beginners én een verdiepingsstuk voor gevorderden. Ook staan er leuke tips in. Ook vond ik de foto’s en de verhalen van de fotografen heel inspirerend.

2 * Oefenen, oefenen, oefenen

Als ik dan een stukje had gelezen uit Zoom.nl, dan ging ik dat zelf ook uitproberen. Leren door te doen. Oefenen, oefenen, oefenen. Probeer gewoon. Ik heb ooit een keer de camera op het strand gezet en elke keer de sluitertijd net iets gewijzigd. Zo kon ik voor mezelf goed zien wat het effect was van de sluitertijd en wat er veranderde in de foto. Ook heb ik het ‘druppeleffect’ ooit geprobeerd.

zelf-leren-fotograferen

 

3 * Blogs, Pinterest & Youtube

De laatste jaren is ‘bloggersland’ steeds verder gegroeid. Er zijn steeds meer blogs over fotografie. Zelf heb ik veel gehad aan de blog Fat Mum Slim. Zij blijft één van mijn grootste inspiratiebronnen! Via Pinterest ben ik ook op veel andere blogs terecht gekomen.

Andere interessante Nederlandse fotografieblogs, die ik zelf ook volg, zijn Fotografille en Liefde voor Fotografie. Fotografille volg ik zelf al een paar jaar en vind ik een heel leuke blog! Eveline van Fotografille heeft vooral hele interessante tutorials (uitleg/voorbeeld artikelen)! Liefde voor Fotografie heb ik afgelopen jaar ‘ontdekt’ en is voor mij vooral een inspiratiebron op gebied van fotografie. De rubriek ‘fotograaf vertelt…’ vind ik altijd erg leuk om te lezen.

In het Nederlands zijn er verder niet veel fotografieblogs. Tenminste niet voor de echte beginnende hobby fotograaf. Oftewel als je alleen de basis wilt weten en tips en trics wilt krijgen over hoe je het meeste uit je camera haalt voor huis, tuin en keukengebruik. Dus voor je achtertuin, vakantie, dagje uit of voor de kids en/of de rest van de familie. Ben je daarnaar op zoek? Kom dan af en toe een kijkje nemen op mijn blog, want dat is juist waar ik over zal schrijven.

4 * Shoot! Fotograferen met je hart

Ik heb verschillende boeken over fotografie, maar er is er maar één die ik op dit moment voor beginners echt wil aanraden: Shoot! Fotograferen met je hart. Dit boek heb ik meteen gekocht toen het uit kwam. Het is geschreven door Anki van de blog Zilverblauw.

Het is een boek uit 2015 en daarmee, wat mij betreft, nog een nieuw boek. Toen ik het las, wist ik al heel veel van fotografie. Veel van de informatie die erin staat wist ik al. Maar ook voor mij stonden er nog een aantal handige tips in. De techniek wordt in het boek goed en op een begrijpbare manier uitgelegd en er staan ook veel creatieve tips en trics in. Ik raad het boek zeker aan als je net begint met fotografie!

5 * Begin een project

Had ik al gezegd dat je gewoon moet doen? Als je het lastig vind om zelf te oefenen kun je ook een fotoproject starten. Dit kan een Project 365 zijn (elke dag een foto maken, Fat Mum Slim heeft hiervoor ook dagelijkse opdrachtjes), Project 52 (elke week een foto maken, bijv. in bepaald thema: zelfportretten, portretten, landschappen, je kinderen, etc.) of een ander fotoproject. Als je een jaar te lang of te moeilijk vind, kun je ook beginnen met een week, een maand of 100 dagen.

Met een fotoproject heb je voor jezelf een houvast. Ik vind het altijd erg leuk om met zulke projecten mee te doen omdat je vaak anders gaat kijken naar je omgeving. En daar krijg je weer creatievere foto’s van.

Let me know, heb je moeite met het begrijpen van je camera? Wat zou je ervan vinden als ik vaker fotografie tips & trics deel? Ondanks dat ik ook maar gewoon een amateur ben 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *